2 Mayıs 2016 Pazartesi

GÜNEŞLİ KÖYÜ HALK KÜLTÜRÜ HAKKINDA


Çocukluğumun ilk 9 yılının geçtiği Güneşli Köyü'mde yaşayıp gördüklerimin bir kısmını sizlerle paylaşacağım. Tabii bu yaşadıklarımın köyde yaşayanların hayat mücadelesi, karakteri doğa ve insanla olan ilişkilerinin sadece bir kısmını özetleyeceğim sizlere.

EKONOMİK İMKANLAR KISITLI AMA YAŞAMA ENERJİSİ VE MÜCADELE AZMİ ÇOK YÜKSEKTİ.
Köyde her hanede ancak kendi süt yoğurt ayran yağ ve peynir ihtiyacını karşılayacak kadar büyükbaş hayvan vardı. Hane halkından artıp çarşı pazarda sayılabilecek kadar fazla yiyecek artmazdı. Her evin yanındaki küçük tarla bahçede mısır, fasulye, patates, yerelması (kickinic) , lahana yetiştirilirdi. Fındık ve çay alanları hem sınırlı hemde çok fazla değerli değildi.

ORMAN VE DOĞA SEVGİSİ YÜKSEKTİR
Her evin yanında yakınında kendine ait bir ormanı olmasına rağmen kışlık odun ihtiyacını köylüler uzak yerlerden ormandaki kuru dal ve ağaçlardan temin ederlerdi. Köy halkının Kacalah Dağı, Kacalah Gerisi ve civarındaki ormanlarda kuru dal ve ağaçları seçip sırtında köy merkezine taşıdığına şahit olmuşumdur.

TÜRKÜ SÖYLEYEREK NEŞE İLE GÜNLÜK ÇALIŞMA HAYATINI YAŞARLAR 
Köydeki bağ bahçe tarla işleri çoğunlukla imece ile yapılır ot ve odun taşırken, bağ bahce kazarken fındık toplarken "atma türkü"ler işe neşe ve kuvvet katardı.

KÖY HALKI ARASINDA ZENGİN FAKİR, AKILLI DELİ, UZUN KISA VE BENZER FARKLAR FARK EDİLMEZDİ. EŞİT SOSYAL HAYAT VARDI.

Imeceler, düğünler bayramlar hep bir arada tüm köy halkının katılımı ile olurdu. Köyde yaşayan herkes her durumda her imkandan yaralanır hayatı paylaşırdı.

MAYIS'IN YEDİSİ KOMŞU KÖYLERLE BULUŞMA VE BAHARI YAZI BAYRAM ILE KARŞILAMA TÖRENİ OLARAK KUTLANIRDI
Bu buluşma gününde önceden haber verilmez herkes o gün geldiğinde Kacalah Dağı Ziyaret Tepesinde buluşuruz konuşur yer içer türkü söyler kemence kaval eşliğinde horon oynadı. Sosyalleşme tanışma ve evlilik için gençlerin ilk karşılaşma yeriydi Ziyaret Tepesi.

KOMŞU ZİYARETİNDE YEME İÇMEDE ÖNCEDEN HABER VERİLMEZ "ÇAT KAPI" BULUŞMA GÖRÜŞME YAPILIRDI 
Güneşli Köyümüzün en güzel alışkanlığı bu olsa gerek her zaman herkes kendi evine girer gibi komşu evine girer yer içer konuşur yoluna işine devam ederdi.

KAPILARIN KİLİDİ YOKTU HERKES HER EVE GİRER HANE SAHİBİ OLMASA BİLE KARNINI DOYURUR YOLUNA DEVAM EDERDİ.

Çocukluğumun anısıdır bilirim Fındıklıkdaki evimizin kapısını çalan komşular evde kimse olmasa bile peynir ekmek tereyağı lahana yeyip karnını doyurup yoluna devam etmiştir. Böyle bir alışkanlık başka yerlerde köylerde varmıdır bilmem ama çok değeri ve anlamlı birşey dir bu.

KÖYDE EZAN SESİ, KEMENCE SESİ, YAĞMUR YAPRAK VE SU SESİ İLE BÜYÜYEN DİNİ VATANI VE MİLLETİNE BAĞLI İNSANLAR YETİŞMİŞTİR.

Ben 7-8 yaşındayken Yüksek sırada KemenceciFevzi Aktas (Kara)'nın kemencesinin sesini duydum ve sevdim. Güneşli Camisinde Rahmetli Zekeriya Hoca'dan ilk Din ve Kuran dersini aldım. Biz ezan ve kemence sesini birlikte duyarak severek ve bununla beslenerek büyüdük. Onun için biz ve bizim insanımız yaşadıkça bu seslerde kulağımızdan hiç eksik olmayacak.

İŞİN ÖZETİ DEĞİŞEN DÜNYADA BU DEĞERLER DEĞİŞMEMELİ BİZİMLE BİRLİKTE YAŞAMALI 
Tabii günümüzde zengin patronlar, siyasetçiler, fiyakali ünvanlar ve arabalar daha neler neler var. "Benim daha çok param var arabam var karım var sevgilim var hep beni alkışlayın" diyen Karadenizlilerin olduğu bir ortamda bu değerlerin önemi daha da çok öne çıkıyor.

İŞTE KENDİ GELENEK VE KÜLTÜRÜMÜZE BAĞLI KALARAK MAYIS'IN YEDİSİNİ "SADE GÖNEŞARALI" KİMLİĞİMİZLE KARŞILAYALIM

Unvanlarımızı paralarımızı ekolarımızı aşağılarda bırakıp yukarı Kacalah Dağın'nda öyle sade ve mütevazı halimizle buluşup görüşelim.

Yakup Aksoy
30 Mart 2016 Beykoz Istanbul


HAYDEN MAYIS'IN YEDİSİ'NE
ZIYARET TEPESİNE


YER:Kacalah Dağı Güneşli Köyü
Köprübaşı TRABZON
TARİH: 21 Mayıs 2016 C.tesi

PROGRAM AKIŞI:
13:30 - 15:00 ZİYARET TEPESİNDE DUA Şehitlerin Kabirleri başında ve ebediyete intikal edenlerin ruhu için Yasin-i Şerif ve Dua okunması, ibadet edilmesi. Aynı alanda yeme içme ve muhabbet edilmesi.

15:30 - 19:00 MUNGARABİS(*) DÜZÜNDE KEMENCE VE HORON yeme içme.
 — Hasan KızıltaşAdnan AksoyHasan Uzun ve 20 diğer kişiile birlikte.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder