20 Ekim 2020 Salı

Özbek Rıza Gülümseyerek Veda Ettİ


Zekice gülen yüzüyle mekandan içeri girdi. Mahcup ve saygılı bir ifadeyle beklemeye başladı. Mekan sahibi Mukadder Rızayı göstererek:

“-Misafirimizin karnı açtır yedirin doyurun sonra iş görüşmesini yaparız” dedi.

Bu anıyı Özbekistanlı Rıza bir yıl sonra amansız hastalıktan vefat eden Mukadderle ilgili konuşurken anlatmıştı.

Mukadder abla beni işe almadan önce karnımı doyurduğunda “ben burada aşsız işsiz kalmam çalışırım diye düşünmüştüm diyordu.

İşte bu Özbek Rıza önce Mantı keyfi imalatta sonra restorantda çalışmaya başladı. Rızanın okuma yazması yoktu yurdunun yöresinin fakir ve garip bir insanıydı. Memleketinden geldiği ilk aylarda telefonundaki zayıf yollu bir ineği arkadaşlarına gösterip “ben bunun borcunu ödüyorum bak biraz kilo almış” diyerek seviniyordu.

Rıza bulunduğumuz Paşabahçe'deki Reşadiye Bağlar Caddesindeki boş bulduğu yerlere ağaç ve çiçek dikiyor sadece mekanı değil sokağı  tertemiz tutuyordu.

Rızayı diğer insanlardan çok farklı kılan çalışkanlığı dürüstlüğü insan doğa çevre ve memleket sevgisiydi. Ona iş tarif etmek gerekmezdi. Okuma yazma bilmediği halde Mantı Keyfinde garson olmuş ama bozuk Özbekçesi ile müşteriyle anlaşma zorluğu çekmesine rağmen heyecanla çalışmaya devam ediyordu. Rıza Türkçeyi öğrenmekte zorluk çekiyordu ama idare ediyorduk. Rızayı seven ama anlaşmakta zorluk çeken müşterilere:

“-Rıza’dan iyi hizmet almak istiyorsanız sizde Özbekçe öğrenin biz öyle yapıyoruz” diyorduk.

Bir yıl çalıştıktan sonra Rıza Özbekistan'da köyünde çamur ve kilden evini yaptırmaya başlamıştı. Artık ineğini değil yapılmakta olan evini ve iki küçük oğlunun fotoğraflarını bize göstererek seviniyordu.

Özbek Rıza’nın amansız hastalıktan vefat eden Mukadder'den iki ay sonra birden bire böbreklerinden rahatsız olduğu ortaya çıktı. Böbrek rahatsızlığı ileri derecedeydi. Rızanın hastane ve yol masraflarını karşılayıp memleketine yolcu ettik. 

Onun adın bir yardım gecesi tertip ettik Karadeniz'in Kemençe Üstadı Yusuf Cemal Keskin sahne aldı mekanımızda  o gece toplanan tüm hasılatı kendisine verdik.

Rıza maalesef Özbekistan'daki yetersiz sağlık hizmetleri ve maddi imkansızlıklardan dolayı bir yıl geçmeden vefat etti. Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşallah.

Şimdi biz onu seven arkadaşları olarak gönülden elden ne koparsa yardım toplayarak ailesine yollamak istiyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder